Wolzak – Farmhouse Reclaimation

Zutphen  Netherlands  –  SeARCH Architecture and Urban Planning

Built area:     500 m2  (5,400 sq. ft.)
Year built:     2004
Awards:     Achterhoek Architecture Prize 2005
Photography:    SeARCH and Christian Richters

The Challenge:
To retain the historical and spatial qualities of an old farmyard – complete with the outbuildings – while redeveloping into a new family residence?

Integrate and recycle everything
Integrate and recycle everything

The Solution:
Demolish nothing and integrate everything.

“The livestock barn which formed the stem of the traditional T-form farmhouse is demolished and replaced by a new building. This new extension attaches itself precisely to the opening left by the removal of the original barn, thus retaining the T-form. The new volume is skewed in plan giving it a distorting ‘pulled and dragged’ perspective. 

The existing farmhouse and outbuildings are divided programmatically from the new extension. Living accommodation is situated in the existing building with the adjoining part of the extension housing a large open kitchen space and the entrance, situated between the new and existing. The workroom, guest accommodation and garden store are all located in the remainder of the new volume separated from the living spaces by a large conservatory. The freestanding barn is retained with an option for a future swimming pool conversion.

The load bearing construction of the extension consists of a series of solid prefabricated wooden plates. They define the building’s internal finishes and influence the quality of the interior space. By cladding the roof and elevations with a continuous skin of horizontal timber laths, the façades simultaneously have the appearance of being open, semi-transparent and closed.”

 Click on any image to start lightbox display.  Use your Esc key to close the lightbox.  You can also view the images as a slideshow if you prefer  8-)

Another fascinating project by this team is the semi-underground residence, Villa Vals

Close Menu
close-link
Close Panel