Stacey-Turley Residence

Stacey-Turley Residence

Ottawa, Canada –  Kariouk

Year built:    2013
Photographs: Christian Lalonde

Is it possible to build a home that’s open, spacious, bright, and only 7.3 meters wide? Seeing the Stacey-Turley Residence in Ottawa, Canada, the answer is a resounding yes. The width of the home was limited because of strict zoning restrictions. This resulted to a home that is long and narrow – and windowless, too.

How do you build a family home that is only 7.3 meters wide?
How do you build a family home that is only 7.3 meters wide?

Since zoning restrictions also forbade lining the house with windows, the architects worked with the challenge. A huge glass accordion-type door was installed at the front of the house to open up the space. Additional light sources come from an ensuite, skylights, and clerestory.

A roof overhang blocks the intense sunlight during summer. During winter, the sun serves as an efficient heating system through the home’s Insulated Concrete Form walls.

Inside the Stacey-Turley Residence, the prevailing theme is modern, vibrant, and contemporary.
Inside the Stacey-Turley Residence, the prevailing theme is modern, vibrant, and contemporary.

Inside, the home is modern and contemporary. It is vibrant and bright, with white walls and interesting color choices on some surfaces. Furniture keeps up with the minimalist theme – always compact and never bulky.

The Stacey-Turley Residence is a prime example as to where a little imagination can take you.

Notes from the Architect:

The requirements for this project called for the design of a small home that would respond to the evolving life needs of a young couple, with two small boys, who intend to live their lives here for the next half century. A significant spatial challenge from the start of the project was that the maximum allowable width of the house could only be twenty-four feet, hence the house would necessarily need to be long; because windows on the long sides of the home were greatly restricted by zoning regulations, there was an immediate design challenge to bring light into the long interior volume that otherwise would be dark.

Design Solution:

The home is set as far back as possible within a contoured landscape, effectively turning the “basement” into a “lower level” that opens fully to the light and views of the large front garden. Here, and as well above on the main floor, the front wall comprises a floor-to-ceiling glass accordion-door system that can open 100% to the landscape. On the main floor, the roof overhang is calibrated to block the higher-angled summer sun, while the lower-angled winter sun penetrates the home.

The Insulated Concrete Form walls (ICF) and the poured concrete, radiant heated floors capture and hold the warmth of the winter sun, gradually releasing the heat throughout the home in the evening. The sloped roof continues through the interior and reaches fourteen-feet to catch light and to create a “chimney effect” that accelerates breezes down the length of the house, eliminating the need for air conditioning.

Light is brought into the center of the home through an ensuite whose volume hovers in a large opening in the floor plate; the bathroom is fitted with expansive skylights and clerestory, allowing daylight to spill through that opening, illuminating both levels.

Behind the high-efficiency wood stove hang four bronze plaques engraved with a quote that was provided by the client at the outset of the project as a direction for the spirit of the design:

“It is proper to every gathering that the gatherers assemble to coordinate their efforts to the sheltering; only when they have gathered together with that end in view do they begin to gather.” — Martin Heidegger, Logos

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

Do check out this small residence in Hawthorn for more house inspirations…

Close Menu
Close Panel