Cabin Sjusjøen

Sjusjøen, Norway–  Aslak Haanshuus Arkitekter

Built area:    133.0 m2
Year built:    2017

Cabin Sjusjøen stands on a sloping plot of land in an area popular for cross-country skiing. The house was designed to work as close to the topography as possible. It consists of five various levels, with roofs and floors following the normal terrain of the slope. Furthermore, the goal was to protect its residents from strong winds coming from the north.

Cabin Sjusjøen's black facade stands out against the stark white backdrop.
Cabin Sjusjøen’s black facade stands out against the stark white backdrop.

The façade is sharp and dynamic, a standout against the white backdrop of snow. Its layout is made up of 12 triangular shapes with each living space contained therein. The home is closed off on one side, a shield against the elements and for privacy purposes. The front has large continuous windows that provide great views of the surrounding landscape.

Cozy, warm, and intimate interiors - perfect against the cold outdoors.
Cozy, warm, and intimate interiors – perfect against the cold outdoors.

Inside, Cabin Sjusjøen is warm and comfortable, pretty much what you’d expect from a cabin. Neutral color palettes make the interior cozy and intimate, perfect against the cold outdoors.

Notes from the Architect:

The cabin is located in Sjusjøen, one of Norway’s most popular areas for cross-country skiing. The plot is sloping towards the west overlooking the Gudbrandsdalen valley.

In the area, it’s a rapid and concentrated development of cabins and you have strong winds coming from the north. This makes it important to try to provide shelter from the wind and to establish private spaces close to the building.

The building is organized as a volume put in the east – west axis of the plot, with a closed north facade and a open facade towards the south, giving great views of the valley below. The volume is given L-shaped ends to provide sheltered entrance from prevailing winds to the north, and to establish private space to the south. With the floor and roof following the terrain through five different levels, the building is connected closely to the natural slope of the terrain.

The plan is solved within a strict geometrical concept. 12 identical triangles makes the shape of the cabin, and the levels and interior rooms are organized within the geometry. Together with minimal detailing, this gives the building a dynamic and sharp presence.

Larger windows are located by a covered terrace, within the kitchen and living room and through the hallway where the bedrooms are located. The continuous windows are connecting all the rooms to the view of the valley. As a detached volume to the north-west, connected with the covered terrace, are a storage room and a more private annex/bedroom.

The cabin is built of prefabricated solid wood elements, visible in the interior walls and ceiling. The walls and roofs outside are cladded with carbonized wooden boards, making the cabin stand out in the white winter landscape.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

Troll’s Peak Cabin is another home in Norway that is definitely worth seeing..

Comments

comments

Close Menu
Close Panel