Shatura House

Shatura House

Shatura, Russia- Le Atelier

Project Year:  2016

Area:  219.0 m2

 

Shatura House is located in area densely populated with private houses. The neighbourhood is composed of an eclectic mix of house designs. It’s basically “anything goes,” – from huge brick castles to DIY home projects. The challenge for the architects is on how to make Shatura House fit in.

From the outside, Shatura House is well-designed with a thoughtful plan in mind.
From the outside, Shatura House is well-designed with a thoughtful plan in mind.

As a result, the architects divided this one-storey square block into three parts. This is to make the scale of the house closer to its surroundings. The living room is located in the middle block. Meanwhile, the other two blocks on the side houses the bedrooms.

The interiors are done in neutral palettes. White walls and ceiling make the space feel bigger and bright. Natural timber floors and furnishings create warmth and comfort.

High ceilings and neutral color tones make the interiors bigger and brighter.
High ceilings and neutral color tones make the interiors bigger and brighter.

Notes from the Architect:

The house located in the 30 000 populated town in 150 km from Moscow. Private houses area in such places is highly diversified. There are absent any rules or limitations, one street can be place for houses build from trash and 3-storey height brick castle from 90-s. Surroundings full of “architecture without architects”, everything is always in process: if you need new room you construct it, without any project and with material you have for the moment. Belongings are divided by different generations and woodcarving neighbour with their plastic luxury. How to work with this diversified and often revolting surroundings?

Should we make contraposition with order, excellence and proportion, pull out our object from the neighbour and enforce the diversity? We tried to find another way to answer this question, making the house from the environment and local techniques, from the “architectural garbage” we see driving to the town: big brick “palaces” from 90-s, wooden DIY-houses, industrial architecture, abandoned buildings.

The square one-storey house was constructed in the basement, which client was made without any project be himself and only after decide to find an architect. One-storey square block divided for 3 parts to make the scale closer to environment. In the central “house” we placed a living room. The block which is closest to the entrance contain master-bedroom, hall and maintenance spaces. The block with kid’s rooms situated deeply inside the plot. Ventilation and other maintenance we placed in the side blocks above the bedrooms. The living room has nearly 2-storey height to make you feel spatial experience.

Product Description. We used brown brick OLFRY 1807 antik NF and grey brick FELDHAUS K764N. Grey brick differently laid in window niches. For niches it was sawn-off and layered by a special way – it was hard and diligent work. With this window niches we tried to create feeling of ruined house to make a link from the house to context.

Partly, the fact that the brick has its holes was the reason for the way it was layered on.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer 8-)

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

This is definitely worth checking out – A Home that Fits Like A Glove.

Close Menu
Close Panel