The Fish House

The Fish House

Singapore – Guz Architects

Built area: 726 sqm
Gross Floor Area: 540 m2 (5,832 sq. ft.)
Project Year: 2009
Photographs: Patrick Bingham Hall

It’s easy to think of Singapore only as the city itself. Neat. Ordered. Spotless. Effficient. Full of high-rise apartment complexes. But there is another side to Singapore as this home demonstrates. The seafront house embraces Singapore’s tropical climate by creating an open, breezy space, giving the owners views to the garden, the pool and the ocean from every room in the house.

Built for the view and the breezes...
Built for the view and the breezes…

The roof, swathed in flexible solar panels and greenery, only hints at the sustainable design of the overall home.

“The main design concept is to create a house which has close relationship with nature and this is achieved by having a swimming-pool linking the house with the landscape and ultimately visual connections with the sea. The idea of connection is reinforced by having the basement level media-room with a u-shaped acrylic window which allows diffuse natural light in and also views out into the pool. The curved roofs, which symbolizing the sea waves, also emphasize the idea of the nearby sea. These are almost totally covered with thin bendable photovoltaic panels supplying enough energy to the house, while the remaining area is used as a green roof giving residents some outdoor leisure spaces.”

Click on any image to start lightbox display.Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer 😎

You’ll also find a link to a video below the image gallery.

 

If you liked this, you will also like viewing Singapore’s Enclosed Open House.…

Close Menu
Close Panel