Loba House

Tome, Chile –  Pezo von Ellrichshausen

Built area:    70.0 m2
Year built:    2017
Photographs: Pezo von Ellrichshausen

Loba House isn’t something you’d normally see on top of a cliff. It is a tall, narrow residential structure with breath-taking views of the sea. As if that’s not enough, it also has direct views of a sea-lion reserve.

The architects call it a cottage instead of a home. This is because of its small size – just 70 m2. They said that it’s “bigger than a hut but smaller than a house.”

From afar, Loba House doesn’t look like a house at all. Due to its tall and narrow structure, it looks more of a wall. It rises amidst thick bushes, too. One look and it’s hard to believe it actually is a house.

The house has a horizontal roof that doubles as a terrace, providing great views of the horizon. Loba House is proof of architecture’s versatility. Sometimes, one-of-a-kind homes are found in the most unexpected places.

Notes from the Architect:

Perhaps the only distinction between objects and things resides in their scale. Closer to any natural thing, in its ambiguous scale, this small building is more than a hut but less than a house: it is a cottage. As an opaque block, a monolithic object heavily anchored at the edge of a cliff, it is facing a sea-lion reserve on the Pacific Ocean.

In its under dimensioned thickness, in its narrow and tall proportion, the building could be read as an inhabited wall that runs perpendicular to the natural topography. The height of this wall is determined by two lines: a continuous horizon and a stepped sequence of six platforms that descend towards the sea.

The separation between that horizontal roof (with the function of an open terrace) and the regular extension of the ground (with the informal arrangement of rest, dinning and living), a single asymmetrical room, is interrupted by three massive columns and two bridges. While beds are placed in the upper platforms, with low ceiling, sofas or tables are meant to be in the lower platforms, within a vertical space.

There is a discreet regime of openings at either sides of the long volume with some punctual skylights, a few half-moon perforations that could be used as sun clocks and a singular corner window divided by a round pillar. This is the only window with unframed glass flushed to the outer concrete surface. Mirroring the sunset, an almost impossible and illusory floating rock rests right on top of that reflection.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

The Lookout at Broad Cove Marsh is another home with fantastic views of the sea…

Comments

comments

Close Menu
Close Panel