Brazilian Challenge – steep lot, fabulous view…

Brazilian Challenge – steep lot, fabulous view…

Ubatuba Brazil – SPBR Arquitetos

Built area:     340 m2   (3,672 sq. ft.)
Year:     2009
Photography:     Nelson Kon

A protected environment and a very steep site called for a radical design.  The home sites below road level with no viable access from below due to both the steepness and the environment.  The solution was to pour the columns in-situ and then prefabricate the floors and walls which sit on four enormous steel joists.

House in Ubatuba - Ubatuba, Brazil
House in Ubatuba – Ubatuba, Brazil

The design allows every room access to the view and the prevailing breezes while also providing outdoor living areas where none would otherwise exist.

“The terrace on top is at same level of the street. A bridge connects the street to the main entrance of the house, allowing different views of the sea, of the hill and of the trees. Besides preserving a natural landscape, this hanged house actually floats among the trees, surrounded by birds and open towards the sea.

In other words, this is a house that can smell, hear and see.”

Click on any image to start the lightbox display.  Use your Esc key to close the lightbox.  You can also view the images as a slideshow if you prefer  8-)

 

You might also enjoy viewing the Beach Shack we found…