Villa P

Villa P

Denmark –  N+P Architecture

Built area:    195.0 m2
Year built:    2016
Photographs: Patrick Ronge Vinther, Andreas Mikkel Hansen

Villa P is a Scandinavian villa that sits close to the ocean. The house is named as such because of its structure – that of the letter P.

Being close to the ocean, the architects used materials that are able to withstand harsh conditions.
Being close to the ocean, the architects used materials that are able to withstand harsh conditions.

There’s a Nordic approach to building the house. The architects used zinc, slate, and timber strips that will soon reflect its age. These materials were also chosen because they can withstand ocean-related conditions.

Contemporary feels both inside and outside the house.
Contemporary feels both inside and outside the house.

The façade’s contemporary design is carried on towards the interior of the house. Neutral colors of gray and white are found on the walls with earth-toned timber floors. Large glass doors and strategically-placed windows allow plenty of natural light in.

Aside from aesthetics, Villa P offer ocean views that are to-die for.

Notes from the Architect:

The villa is in the front row towards the Little Belt and is therefore oriented towards this. The house is characterized by a continuous concrete slab that creates a terrace area on both sides of the house. On the opposite side, the house unfolds in a well-known typology that rests on this concrete slab and together creates a modern expression.

Villa P is situated with a picturesque view towards the harbour of Fredericia and Lillebælt – the ocean stretching between the island of Funen and the mainland of Denmark. The bearing outer wall, the steep angle of the roof and the horizontal floor separation, creates a movement that folds and reads as the letter “P”. Inverted or non-inverted, depending from where you are looking.

Materials are kept simple and with a Nordic approach. Vertical and horizontal wooden strips, slate and zinc are all materials that will patinate over time, reflecting seasons. At the same time, they withstand the harsh and brutal conditions close to the ocean. The concrete walls and wooden roofs from the exterior continues in the interior, creating an honest and transparent transition from inside to outside.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. ?

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

 

This tiny beach house on rails is another home that sits right next to the waters…