The Family Bach

The Family Bach

Hanmer Springs, New Zealand – Cymon Allfrey Architects

Area:     126.0 m2
Year Built:     2017
Photographs:     Stephen Goodenough

The Family Bach is an interesting piece of architecture nestled in the lush New Zealand landscape. It is composed of several structures built around a shared outdoor space. The vibe is rustic contemporary, laid-back yet modern. The home exudes a homey and warm atmosphere, striking a balance between privacy and family togetherness.

The Family Bach is rustic yet contemporary, a home designed for special times with the family.
The Family Bach is rustic yet contemporary, a home designed for special times with the family.

A communal patio is surrounded by three buildings. At the middle of it all is a sunken dining area along with a fire pit. The biggest structure houses the living area, a bedroom, and the kitchen. The next building has the kitchenette and another sleeping area. Lastly, a tall two-story structure serves as firewood storage. It also features sleeping quarters with an outdoor hot tub.

The home has a laid-back vibe, almost like a campsite.
The home has a laid-back vibe, almost like a campsite.

Family Bach actually feels like a campsite. It’s a place where one can truly kick back, relax, and enjoy the beauty of the surrounding. In short, it’s a home meant for making wonderful memories with the family.

Notes from the Architect:

Nestled in a semi-rural corner of Hanmer Springs in North Canterbury, our retreat was conceived as an inter-generational family asset. Similar to establishing a campsite, the architecture deliberately challenges our understanding of a dwelling to engage the family in a manner of living that fosters the qualities of holiday making. Decorated and furnished using objects we found and loved, this retreat is crafted for memory making.

The architectural program organizes three structures around a communal outdoor space. Each building allows for a degree of independent living, yet their casual relationship encourages groups to come together socially. Surrounding an elevated dining platform and a sunken terrace, the forms interpret the township’s alpine setting using height, volume, and pitch to create dynamic changes in scale as one navigates between buildings.

A hierarchy has been established giving the highest priority to the elevated deck which projects toward the rural boundary receiving the late sun and the south-westerly views across the Hanmer Plain to the Tekoa Range drawing the inhabitants outdoors and into the view. The larger of the three buildings contains an open plan living space and a bedroom separated by a bathroom and utility area. A small kitchen casually wraps a vintage dining table encouraging the social values of the traditional ‘eat in’ kitchen.

A covered external corridor provides both summer solar protection to the main building and weather protection linking to a second building. This second building contains a multi-use room (with fold-down bed) and another sleeping space separated by a bathroom and a small kitchenette. Towering to the north like the needle of a sundial lies a third building (affectionally named ‘The Folly’). A firewood store sits below a small bunkroom which is accessed from the terrace via metal stair.

Timber has been used extensively to bring honesty, warmth, and cohesion to the material palate. The prefabricated glue-laminated portals and cross-laminated wall and roof panels keep the family amused during the winter nights searching for the many faces within the scattering of knots. Externally, the unfinished cedar ‘folly’ offers a counterpoint to the dark stained cedar of the primary buildings, weathering over time as the family ages alongside it.

Selected as a cheeky response to the township planning design guidelines, externally the various forms, textures, and colors are unified by a single color (Canary Yellow). This color has been applied to a strict rule where it identifies elements that are not subject to the township design guidelines. It draws from the seasonal colors of the Broom covered hills and the autumnal tones of the turning trees as a direct response to the semi-rural setting.

North facing Photovoltaic Cells together with low energy fittings aid in reduced operating costs. The low-mass structure allows the home to be quickly brought up to temperature on a winters evening while being more responsive in the summer. A geometric concrete mass surrounds a log burner helping moderate the internal environment.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

If you enjoyed this house, you’ll surely enjoy Llano –  friends for life

Close Menu
Close Panel