The Long Studio

Norfolk  UK  –  Threefold Architects

Photography:     Charles Hosea

Designed from the ground up to be owner-built and proud of it. Set within the flatlands of rural norfolk and inspired by the local agricultural vernacular this zero carbon artist’s studio was designed to capture the sky.

The Long Studio - Norfolk UK
The Long Studio – Norfolk UK

 

This simple, linear, black clad building occupies a position on the boundary between garden, fields and sky, designed with a simple portal frame timber structure to create an inspirational space that could be constructed by the client themselves. It creates a straight forward and flexible volume for the creation of art that is unexpectedly and vividly animated by light and views. The entire length of the eastern field elevation is punctuated by a continuous horizon level clerestory window that frames views of the constantly shifting sky whilst large sliding doors open the space up to the mature garden and the afternoon sun to the west.

The studio is operationally carbon neutral. All of the timber used for the construction of the building is sustainably sourced, rainwater is harvested and the cladding is made from recycled cellulose fibre. The studio is heated by a wood burning stove, insulated by sheeps’ wool and all its electricity is generated by photovoltaic panels with more than 1,000KWh being returned to the grid annually.

Click on any image to start lightbox display.  Use your Esc key to close the lightbox.  You can also view the images as a slideshow if you prefer.

 

A wonderful renovation from the same architects is the 200 year old Apprentice Store

Leave a Reply

Close Menu