PV Cabin

PV Cabin

Pinto, Chile – Lorena Troncoso-Valencia

Project Year:  2016

Area:  24.0 m2

Photographers:  Cristóbal Caro

PV Cabin is a temporary place of refuge for a rock-climbing young couple. It sits in a small clearing, after a journey through wooded, winding roads. The lot is small; barely enough for optimal living. But because the homeowners are physically fit, vertical expansion was possible.

Its design is meant to withstand the elements. It’s raised from the ground and has an asymmetric roof to deal with snow.

The home is very basic, just covering the essentials for short-term living. Despite its small space, PV Cabin spells warmth and comfort no matter the season.

Notes from the Architect:

Formerly the Neanderthal man lived in caves to take refuge. The choice of these stone dwellings, responded to the best orientation to protect from the winds, should have with air intake, light and enough space to store their food. Times have changed, but certain basic human needs have remained.

The work consists of a temporary cabin, for a young couple of climbers, lovers of rock sports. The main restriction was the limited surface, but the user’s physical ability allowed to increase the surface vertically, expanding the space with a double height. Programmatically, the basic and essential actions for living for short periods were accommodated, considering the minimum space for sleeping, eating, cleaning and allowing extra room for itinerant users.

The refuge is located in Las Trancas, Pinto, in the south central zone of Chile. The town stands out for its mountain range landscape that hosts a high variety of extreme sports.

The land is accessed by a winding and wooded road. At the bottom of the lot, in a small clearing the refuge is located. Behind him, a wall of considerable height interrupts the surrounding green. This open space in the middle of the forest will ensure sun, ventilation and natural lighting. The refuge is raised with wooden piles one and a half meters above the natural terrain to avoid contact with the snow in the winter season.

The idea of ​​a uniform shell (wall and roof) that involves a retracted pediment, playing with the full of wood and glazed emptiness, is proposed. This full on the main facade, replicates the verticality of the rock wall that is observed at the bottom of the land. The asymmetric break of the roof allows the correct draining of the snow. Internally, it generates greater amplitude for the attic that floats on the only closed volume.

Spatially, an open space is identified, on the ground floor the areas for cooking, eating, heating and working are organized. On the line of the kitchen and the bathroom, united by a small vertical scale if you locate a floating platform that in a certain part stands out to accommodate the sleeping area.

To avoid saturating the small space, the floor, sky and wall are covered with the same material.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer 8-)

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

Can’t get enough of cabins? Here’s another one for you, a Tiny Cabin in Maine

Close Menu
Close Panel