Portushome Guesthouse

Portushome Guesthouse

Dörgicse, Hungary – Barna Architects

Built Area:     90.0 m2
Year Built:     2017
Photographs:    Tamás Bata

Portushome Guesthouse is a 90-square meter living space located in Hungary. Its design is quite unique; its structural characteristics are both rustic and modern. The property is a guest house designed to connect with the surrounding environment.

Large transparent windows and doors allow plenty of natural light into the home.
Large transparent windows and doors allow plenty of natural light into the home.

The house is long and narrow. Half of it is used as the living area, the other half serves as the terrace. Despite its small size, Portushome Guesthouse is actually a material-centric home. A self-supporting timber frame is exposed both inside and outside. There are plenty of transparent windows and doors that allow plenty of natural light in.

Living areas occupy half of the 90-square meter space while the other half is used as a terrace.
Living areas occupy half of the 90-square meter space while the other half is used as a terrace.

Notes from the Architect:

The primary task of the design was to create a guest house that is connected to the local environment, which provides a native atmosphere by making use of modern architectural elements. The secondary task was to create a space for the terrace that is in connection with the interior and can be one of the main living areas of the house. The aim of the geometry and the materials of the building was to connect the design to the site and create a native atmosphere. We planned to use traditional materials with a modern sense of design. The load bearing structure is visible on the exterior of the building, that provides rhythm and arrangement to the facade system.

The structural elements are enhanced to serve the architectural concept of the house. The pillars of the structure stand in pairs, with a 1.4 meter axis distance to each other. Between the pillars are the transparent doors and windows all along the facade, providing plenty of natural light to the interior, as well as upholding a continuous connection between the inhabitants and nature.

The wood frame structure is self supporting, the isolation walls are placed behind the pillars. The main building and the terrace reflect the same system of design, with the difference that the isolation walls are not included in the terrace construction.

The main aspect of the design process was to imagine the requested special atmosphere of the building, and at the same time being aware of the strict local regulations of the Balaton highland area.

Some further inspiration of the project was provided by analyzing the architectural archetypes of Balaton Highland, and recognizing the similarity of these forms to Marc-Antoine Laugier’s conceptual illustration of the Primitive Hut. The planned building points out some of the basic elements of architecture: transitional space, covered pathways, the inside and outside, locality, and understanding the relation between nature and man from an aspect of form and construction.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

If you liked this, you should also check out Buzeta House in Maitencillo, Chile.

Close Menu
Close Panel