Villa Slow

Villa Slow

San Roque de Riomiera, Spain –  Laura Alvarez Architecture

Built area:    160.0 m2
Year built:    2017
Photographs: David Montero

Villa Slow is a light stone cottage that sits in the middle of a sprawling two-hectare land. It is surrounded by fields of green and natural scenery. The villa is typical of a ‘peasant cabin’ that is common in the North of Spain. A holiday rental retreat, it offers a contemporary twist to its guests.

The present building replaces a stone ruin. Most of the materials used to build the villa are remnants of the old structure.

Most of the materials used in building Villa Slow are remnants of the old stone ruin.
Most of the materials used in building Villa Slow are remnants of the old stone ruin.

The façade is made of rough stone walls. This provides a great contrast to the smooth white interiors. Two large windows in the main area frame stunning views of the surrounding landscape. A patio is seen on one side with extensive views of the valleys and mountains. The other side holds an outdoor dining area, beyond which are rolling green fields.

Villa Slow represents a laid-back, relaxed, and – yes – a slow kind of life.
Villa Slow represents a laid-back, relaxed, and – yes – a slow kind of life.

Inside, the villa features earth-toned elements, from timber ceilings to minimalist furniture. The addition of a fireplace creates a warm, homey ambiance.

Notes from the Architect:

Villa Slow is a rental holiday retreat in the Natural Park of Valles Pasiegos, in the North of Spain emerging from a stone-ruin within a more than two-hectare terrain of natural landscape. The new home typology is based on a traditional construction of the area called ‘cabaña pasiega’ (peasant cabin) but with a contemporary twist. The strategic location of the construction on top of a little hill facing south, grants impressive views towards the valley and from the mountain.

The scheme of the house is simple. Two big panoramic windows in the living room facing opposite directions create a beautiful scenography of mountains, clouds, and trees. These two openings allow to enjoy the impressive views towards the valley and mountains from the spacious living room in the centre of the house. Two bedrooms are situated next to the living area, on the eastern wing, in the most private side, both with their own bathroom and openings to the infinite landscape. They receive beautiful light in the morning. Thanks to their generous height, a mezzanine on top of the bathroom core, allows for additional sleeping arrangements: just a couple, couple with children, friends, etc.

Villa Slow is designed and built with extreme mindfulness and care for detail. The house is very respectful with the environment in aesthetic and technical terms. Villa Slow is a passive house thanks to a heat pump, under floor heating and high quality insulation and windows for a minimum heat loss. The high performance glass warms up the interior in the winter and the big wooden shutters protect from heat gain during summer. All materials used to build Villa Slow are reused from the old stone shed or come from the area of Cantabria.

The rough exterior stone-walls and roofs contrast with the delicate interior wooden structure and details. Villa Slow is a house of subtle contrasts: rough-delicate, open-closed, wood-grey, interior-exterior, traditional-modern.

Laura Alvarez architecture tries to find balanced solutions in materialisation. In this project, wood elements give a warm feeling, whereas white helps understanding the building envelope. A combination of classic sitting furniture and minimalist elements create a very calm space from which enjoying the outstanding natural setting.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

Here’s another Spanish home that is definitely worth seeing. Check out our feature on Casa Tierra: House Cave.

Close Menu
Close Panel