K Valley House

K Valley House

Thames, New Zealand – Herbst Architects

Project Year :     2015
Developed Area :       178.0 m2
Photographs :     Lance Herbst

K Valley House is a filmmakers’ retreat.  It was built for a couple who want to find solitude amidst their very hectic lifestyle. The house stands on a 20-hectare piece of rural landscape. A red rusted box that fits just right with its surroundings, it is a sight to behold.

With glass panes placed around the lower level of the house, the top box appears suspended in mid-air. The living area downstairs provide sweeping, unobstructed views of the outside. The sleeping area found upstairs remains private and shielded as a single, corrugated box.

K Valley House maintains an open plan design, making the space warm and comfortable. The homeowners wanted sustainability so re-purposing and recycling were important facets of the building process. They were very specific with their choice of materials – raw timber, honeyed plywood, and rusted metal – all meant to age beautifully with time.

It is no wonder why this received New Zealand’s Home of the Year award. After all, it’s a charming architectural piece that reminds one of the beauty of being home.

Notes from the Architect:

The clients are a couple, a director and director of photography in the film industry, their jobs involve them filming on location for stretches of time. This house is the space to which they retreat between filming.

The site is 20 hectares of farmland on the Kauaeranga river in the valley of the same name, it stretches from high on the hillside to the river banks and includes a ridgeline which commands a panoramic view of the farmland below and the native bush on the opposite slopes of the valley.

The clients brief called for a response which engaged with the site in both a filmic as well as practical way, they live a life of self-sufficiency while on the land, including growing, animal husbandry and butchery.
The clients spoke of materials that have a patina of age, of sustainability, of recycling and adaptive re-use, of provenance of materials.

Our response was to concentrate the small mass of building that the brief determined into a singular geometric form that could hold its own in the big landscape. We positioned the form straddling the ridgeline, engaged with the slope at the high end and floating above the land as it falls away.
Drawing from the vernacular of rusty corrugated iron sheds prevalent in the district, we clad the form in a rainscreen of rusted corrugated iron sheets, a rural camouflage of sorts.

The building is made largely of recycled materials and fittings, which the clients procured over the duration of the build.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer 8-)

Exterior Views :

Interior Views :

Drawing Views :

Can’t get enough of vacation homes? The Pole House is something you need to see!

 

Leave a Reply

Close Menu
Close Panel