GZ1 House

Futaleufú, Chile – Paul Steel Bouza Arquitecto

Built Area:     65.0 m2
Year Built:     2017
Photographs:    Gustavo Zylbersztajn

GZ1 House is a small home that sits on a clearing in an elevated portion of the Chilean Patagonia. What it lacks in size, though, it makes up with stunning views. It’s surrounded by lush greenery, with views of the mountains and the nearby lake.

GZ1 House is framed by gorgeous views of the surrounding mountain and lake.
GZ1 House is framed by gorgeous views of the surrounding mountain and lake.

This compact home sure packs a punch. Framed by the gorgeous views of the surrounding landscape, it serves as an idyllic getaway retreat. It’s equipped with the basic necessities for basic living – minimalist living at its best.

The interiors of the house exude a warm and comfortable atmosphere.
The interiors of the house exude a warm and comfortable atmosphere.

The natural state of the materials give GZ1 House a warm, comfortable vibe. Large glass windows allow plenty of natural light in, illuminating the house.

Notes from the Architect:

The GZ1 house has 65 square meters and is located over the Lonconaos Lake Peninsula, about fifteen kilometers from the town of Futaleufu, in the “Region de Los Lagos” (Region of Lakes), in the Chilean Patagonia. Given the weather conditions in this area, in addition to the height where the house is placed, it frames the main view of the lake and everything else is left behind.

The living room and the master bedroom connect to a terrace above the lake, a glass made wall provides an absolute free view. The utility room and other service rooms are in the back of the house, which reduces its space, giving its plant an A shape.

A backyard with an acrylic roof serves as the access to the house. It’s closed through a metal door which works in two ways, the first one is to protect the house in periods of storms, and the second one is to give privacy to the bathroom since this one has an open window that looks right to the lake.

The sloping roofs rise to create a loft, which is accessed through a retractable staircase that frees space in the small dwelling, without disturbing it. Finally, the fireplace of the house is in the middle of the building in order to maintain heat and has a shaft that distributes heat naturally to the bathroom and bedroom.

Click on any image to start lightbox display. Use your Esc key to close the lightbox. You can also view the images as a slideshow if you prefer. 😎

Exterior Views:

Interior Views:

Drawing Views:

Did you like this house? If yes, then you’ll also like The Aluminum Cabin in Norway…

Comments

comments

Close Menu
Close Panel